4/A SINIFI ABUR CUBURUN ZARARLARINI ÖĞRENDİ
ABUR CUBUR
Abur cubur diye tanımladığımız fast-food tarzı kolay ve çabuk tüketilen, hiçbir besleyici değeri olmayan yiyecekler yağ içeriği çok yüksek, genellikle doymuş veya hidrojenize edilmiş trans yağ içeren, vitamin ve minerallerden fakir, lif-posa değeri çok düşük, raf ömrünün uzatılması için koruyucu madde içeren, görünümünün etkili olması için boyar madde içeren, tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerdir.
İçeriğindeki katkı maddelerinden dolayı birçok hastalığı tetiklemektedir. Ayrıca şeker ve yağ oranının fazla olması, vitamin ve minerallerin de olmaması özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça zararlıdır.
KANSERE ZEMİN HAZIRLIYOR
Kızartma işlemiyle yapılmasıyla kanser yapıcı nitroz bileşiklerin artmasına neden olabilmekte, ayrıca içeriğindeki koruyucu ve boyar maddeler nedeniyle de kansere zemin hazırlamaktadır.
OBEZİTEDE EN BÜYÜK FAKTÖR
Abur cubur yiyeceklerin şeker değerinin ve yağ miktarının yüksek olması, posadan fakir olması çok sık tüketen kişilerde kilo artışına ve obeziteye neden olmaktadır.
İÇERİĞİNDEKİ KATKI MADDELERİ KALP HASTALIĞINI TETİKLİYOR
Trans yağ ve doymuş yağ içermesinden kalp hastalıklarına ve obeziteye zemin hazırlar, kızartma işlemiyle yapılması hem kalp hastalıklarına, hem de kansere neden olabilmektedir, aşırı tuz ve şeker tüketim sıklığına bağlı olarak hipertansiyon ve diyabet hastalığına neden olabilmektedir, lif-posa içermemesi sindirim rahatsızlıklarına ve çeşitli kanser türlerine neden olabilmektedir. Katkı maddelerinden dolayı bazı kişilerde alerjik reaksiyon da görülebilmektedir.
TÜKETİM MİKTARI ÖNEMLİ
Abur cuburlar tüketimi esnasında geçici mutluluk verse de ömür boyu kalıcı olabilecek hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Burada tüketim sıklığı önemlidir. Hergün abur cubur tüketen kişilerle arada bir tüketenler aynı şekilde etkilenmeyebilir. Ama daha sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek önceliklidir.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın
KİLO ALDIRMAYAN 5 ABUR CUBUR
Diyet ya da günlük sağlıklı beslenme programınızda rahatlıkla tüketebileceğiniz, kilo aldırmayan hatta kilo vermenize yardımcı olacak abur cuburları sizler için araştırdık.
Kuru üzüm, leblebi, fındık, ceviz: Ceviz, hem tok tutuyor hem de metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımını kolaylaştırıyor. Ölçülü miktarda tüketilen fındık kilo vermeyi sağlıyor. Kuru üzümle birlikte tüketildikleri zaman ise metabolizmayı hızlandırıyor.
Patlamış mısır: Diğer yağlı kuruyemişlere oranla patlamış mısırın kalorisi daha azdır. Az yağ ile yapılmış 1 su bardağı mısır kilo almanıza sebep olmaz.
Süt + bitter çikolata : Metabolizmayı hızlandırarak enerji ve mutluluk veren çikolata sütle birlikte ölçülü miktarda tüketildiğinde kilo verme hızını arttırıyor.
Dondurma: Kalsiyum ve protein deposu olan dondurma, sütlü ve şerbetli tatlılara göre kalorisi daha düşüktür. Sağlık açısından da besleyici bir özelliğe sahiptir.
Meyveli yoğurt+ kuru meyveli tahılı ürünler: Az yağlı ve meyveli yoğurtlar, kuru meyveli tahıllar light sütle tüketildiğinde hem atıştırma istediğini kolaylaştırıyor hem de kilo almanıza engel oluyor.
ABUR CUBURUN ZARARI İLERLEYEN YAŞLARDA ORTAYA ÇIKIYOR
İngiltere'de Manchester Üniversitesi beslenme uzmanları tarafından yürütülen çalışmanın sonucuna göre; kemikleri sağlamlaştıran magnezyumdan ve bağışıklık sistemini güçlü kılan selenyumdan uzak kalan çocuk bünyesi, ilerleyen yaşlarda kanser de dahil birçok hastalığa davetiye çıkartıyor.
Gençler, kırmızı et ve yeşil sebzelerde bulunan ve kırmızı kan hücreleriyle, beynin işleyişi için hayati önem taşıyan demiri de yeterli miktarda tüketmiyorlar. Uzmanlar gençlerin sadece öğünü geçiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.